torstai 5. marraskuuta 2015

Ydinjäte, ongelma?

Ydinjäte on ydinvoiman suurin ongelma, vai onko?
Ydinjäte josta yleensä puhutaan on käytettyä polttoainetta ydinvoimalaitoksesta. Tämä käytetty polttoaine voidaan hoitaa monella tapaa. Se voidaan käsitellä ja käyttää uudelleen (kuten Ranskassa) tai loppusijoittaa (kuten Suomessa).
Jos mennään Ranskan malliin, jää hoidettavaa ydinjätettä paljon vähemmän. Ongelma on se, että tällöin syntyy ydinpommiin sopivaa plutoniumia. Monet maat, kuten USA haluavat estää plutoniumin synnyn ja painostavat maita tähän suuntaan.
Täydellisessä maailmassa voitaisiin polttoaine käyttää lähes kokonaan ja vain hippuja jäisi hoidettavaksi, kuten maaperään loppusijoitettavaksi.
Mutta emme elä täydellisessä maailmassa!
Näin ollen laitamme käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen syvälle maahan ja näin hautaamme käyttökelpoista ainetta. 
Tähän on päädytty, sillä Suomen laki kieltää käytetyn polttoaineen viennin maasta ja polttoaineen käsittely uudelleenkäyttöä varten on liian kallista tehtäväksi Suomessa. 
Turvallisuus on ok nykyisellä idealla, on vain outoa olla käyttämättä sitä energiaa tuotantoon, mitä käytetyssä polttoaineessa on jäljellä.
Haluan siis sanoa, että ydinjäte ei sinänsä ole ongelma, vaan ratkaistava asia. Ratkaisuja on monia ja poliittiset päätökset ohjaavat mihin suuntaan mennään.
Koko ydinvoima on täysin poliittisten virtausten armoilla ja usein päädytään teknisesti keskinkertaiseen ratkaisuun vain koska se on poliittisesti korrektia.

Suomalaista osaamista viedään myös ulkomaille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti