tiistai 3. marraskuuta 2015

Digitalisaatio, big data,... aaaaargghh!!!

Siis mitä ihmettä on tapahtumassa kun kaikki puhuvat digitalisaatiosta, Internet of Things:istä (IoT), big datasta, ym...
Sitten kun asiasta kyselen niin saan aina kiemurtelevia vastauksia ja joka kerran vähän eri näkökulmasta. Ota tästä nyt selvää!!!

No päätin hiukan perehtyä asiaan ja tietenkin ydinvoiman näkökulmasta. Opiskelin perus jutut digitalisaatiosta ja mitä se voisi olla (nähtävästi ihan mitä vaan, mikä tehdään digitaalisessa ympäristössä). Sain esimerkkejä alkaen automaatiojärjestelmistä, jatkuen johtamisjärjestelmiin ja siitä sitten mallinnuksiin ja niin edelleen...
Käsitin sen verran että yhtä vastausta asiaan ei ole, vaan työkaluja ja työtapoja tulee tutkia ja soveltaa omiin tarpeisiin parhaalla tavalla (voin tosin olla ihan väärässäkin!!!).

Sitten aloin selvittämään mitä ihmettä tämä IoT oikein on ja käsitin että nyt yhdistellään fiksusti useita eri laitteita, joita voidaan sitten säädellä/ohjailla yhtenä kokonaisuutena (kun aiemmin jokainen on toiminut erillisenä yksikkönä)... Taas otan täyden vastuun siitä että tämäkin voi olla päin honkia!

Ja vielä tuo big data... Tämä oli ehkä ihmeellisin ja minulle vaikein ymmärtää, kun kerrottiin että isosta määrästä dataa haetaan erilaisia juttuja ja opitaan asioita, mitä ei muuten ehkä havaita. Hyviä esimerkkejä big datasta löytyy vaikka kuinka, esim lentoteollisuudessa tai julkisessa liikenteessä on opittu yhtä ja toista tällä tavalla. Asia ei kuitenkaan ollut ihan niin helppoa, sillä pitä tietää mitä lähtee hakemaan kun big dataa alkaa tutkimaan. Jos en osaa kertoa mitä haluan tietää, ei taikasauvaa heilauttamalla saa hienoja uusia löytöjä. Kaikki siis perustuu edelleen osaamiseen varsinaisesta tutkimusalasta.

Näin hienon esimerkin big datan käytöstä Singaporessa kun olivat alan tutkimuslaitoksessa mallintaneet julkisen liikenteen käyttöä ja kaupunkien kasvua. http://www.research.a-star.edu.sg/focus/7126
Oli hienoa nähdä miten ihmisten käyttäytymistä voidaan mallintaa perustuen suureen määrään dataa.



Edelleen tarvitaan asiantuntijoita asettamaan kysymykset mitä yritetään ratkaista sekä ohjaamaan tutkimusta oikeille raiteille, jotta isosta datamäärästä jotain saa irti.
Ei siis ole vielä pelkoa että asiantuntijat syrjäytettäisiin ja tietokoneet hoitaisivat kaiken paremmin :)

Niin ja ydinvoiman puolella löytyy varmasti hyviä sovellusalueita eri tyyppisille digitalisaatiosovelluksille. Pitää vaan pohtia mitkä ovat niitä parhaita juttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti