tiistai 15. joulukuuta 2015

Pariisin ilmastokokous... mitä ihmettä?

Kaikkialla hehkutetaan Pariisin ilmastokokouksen saavutuksia (COP21).
Kahden viikon kokoukseen osallistui lähes 200 maata keskustelemaan ilmaston lämpenemisestä. Seurasin jonkin verran asiaa ja ihmettelen hiukan tätä innostunutta juhlintaa kokouksen tuloksista.
Mitä sitten saatiin sovittua? Se että ilmaston lämpeneminen pyritään rajoittamaan 2 asteeseen. Yritin muuten selvittää miten juuri tähän kahteen asteeseen ollaan näissä keskusteluissa päädytty, mutta en asiasta kovin selkeää kuvaa saanut.

No miten tähän tavoitteeseen sitten päästään??? Jos oikein tulkitsen kokouksen päätöksiä, niin käytännössä rikkaat maat maksavat köyhemmille maille rahaa, jotta kasvihuonekaasuja saataisiin rajoitettua.
Aika usein tällainen raha ei ratkaise asiaa kovinkaan hyvin, vaan sitten rakennetaan isoja systeemejä miten rahaa jaetaan. Kuka maksaa ja kuka saa ja kuinka paljon...

Olisi ollut niin hienoa nähdä että maat, joissa puhdasta energiaa on otettu käyttöön (uusiutuvia ja ydinvoimaa), olisivat vaikkapa lupautuneet auttamaan ja ohjaamaan kehittyviä maita oikeaan suuntaan. Vaikkapa jokaiselle kehittyvälle maalle olisi nimetty toinen maa, joka voisi auttaa asiassa. Ehkäpä olen liian idealisti, kun tällaista ajattelen :) Voisi olla käytännön toteutus lähes mahdotonta.

No ehkäpä Pariisin kokouksesta saatiin jotain hyvää alulle, sillä ainakin ilmaston lämpenemiseen ollaan vihdoinkin suhtautumassa tosissaan. Nyt vaan kaikki keinot käyttöön ja uusiutuvia energianlähteitä ja ydinvoimaa lisäämään. Kun vain kaasun ja hiilen hinnatkin saataisimaan nousemaan niin se automaattisesti ajaisi maita ja organisaatioita oikeisiin valintoihin :)

No jos oikein arvaan, niin kukin organisaatio tulee tulkitsemaan tätä päätöstä omien tavoitteidensa mukaisesti. Ydinvoimaorganisaatiot juhlivat, kun ydinvoima on otettu mukaan tekstiin, uusiutuvien kannattajat tulkitsevat tämän sisältävän vain uusiutuvien tukemista, ym...
Näin korkealla tasolla ei käytännössä vain ole mahdollista kirjoittaa tarkkaa tekstiä, vain poliittisesti korrekti (ympäripyöreä) teksti saadaan hyväksyttyä koko joukolla.

Tämä Forbesin artikkeli käsittelee COP21 kokousta. Tykkään kovasti tavasta millä James Conca käsittelee energia-aiheisia asioita.
http://www.forbes.com/sites#/sites/jamesconca/2015/12/15/paris-cop21-and-the-urgent-need-for-more-nuclear-energy/?ss=energy

Myös Eija-Riitta Korhola kommentoi asiaa varsin hyvin
http://www.korhola.com/lang/fi/2015/12/keisarilla-ei-ole-aatteita/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti