keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Tekoäly... Hypeä vai oikeaa arvoa?

Tää tekoäly-hype otti taas askeleen eteenpäin kun ChatGPT julkaistiin.

Jo aiemmin aiheesta oli paljon hälinää kun puhuttiin kuvantunnustuksesta ja neuroverkoista. No nyt päästään Generative AI aikakauteen ja tekoäly kirjoittaa kirjoja ja piirtää kuvia, ollaan taas ihan uuden äärellä.

Miten näistä siisteistä jutuista päästään oikeaan arvoon ja liiketoiminnan muutokseen?

No kukaan ei osaa vielä varmasti näihin kysymyksiin vastata. Meidän pitää siis tutkia ja opetella parhaita käyttötapoja.

Keskiössä on siis innovaatiot ja niiden johtaminen enemmän kuin joku tietty teknologia (kuten ChatGPT).

Nopeiden kokeilujen ja oppimisen kautta löytyy varmasti tapa muuttaa ja jopa mullistaa bisneksiä (jos vain löytyy rohkeutta kokeilla ja myös epäonnistua matkalla). Jossain tapauksessa voi olla että saadaan automatisoitua manuaaliset toiminnot (sanotaan vaikka HR toiminnot). Näihin tukitoimintoihin ei ehkä tarvitakaan armeijaa ihmisiä jatkossa vaan vain muutama. Tai sitten voidaan roboteilla korvata tehtaiden manuaalisia toimintoja. 

Mahdollisuuksia riittää, mutta mistä löytyy se todella mullistava juttu??? Onko se tutkimuksessa jos vaikka keksitään datan perusteella uusia materiaaleja korvaamaan jotain vanhaa ympäristöä kuormittavaa? Vai mennäänkö genetiikkaan ja löydetään uusia lääkkeitä sairauksiin?

Minusta keskiössä on fiksut kysymykset ja ihmiset näitä kysymyksiä esittämään. Teknologia ei ongelmia ratkaise tai uusia bisneksiä rakenna. Tekoäly on työkalu muiden joukossa mitä on hyvä osata käyttää. Se ei kuitenkaan ole vastaus kaikkeen, niin kuin ei ole vasarakaan ratkaisu jos käytössä onkin naulan sijaan ruuvi 🤣

Yksi kysymys mikä tulee ratkaista on tekoälyn kestävyys. Laskenta ja mallien koulutus käyttävät paljon energiaa. Miten tämä huomioidaan ja optimoidaan? Kukaan ei myöskään vielä osaa vastata mitä tekoäly-työkalut maksavat tulevaisuudessa. Nyt kaikki näyttää lähes ilmaiselta, mutta en usko että tämä jatkuu kovin pitkään. Näitä asioita tulee siis pohtia kun arvioidaan tekoälyn mahdollisuuksia organisaatioissa.

Tässä jutussa pohdin terästeollisuuden tekoälyn käyttömahdollisuuksia:

https://www.kauppalehti.fi/kumppanisisallot/outokumpu/ruostumaton-teras-ja-tekoaly-ovat-yllattava-parivaljakko-mita-yhteista-niilla-on/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti