tiistai 21. huhtikuuta 2020

Mikä on data strategia? Entä mitä tarkoittaa data management?

Mä oon työskennellyt datastrategioiden kanssa viime vuodet ja täytyy sanoa että tää on ihan VILLI LÄNSI! Googletin sanan "datastrategia" ja tuloksia tuli laidasta laitaan. Yksi esimerkki oli Ari Hovi: "Koko ajatus siitä, että laadittaisiin jokin liiketoiminnasta erillinen datastrategia on modernissa digitalisoituneessa maailmassa hieman outo."
Aina pitää pohtia tarvitaanko datastrategiaa. Minä olen usein kuitenkin päätynyt siihen että tällainen selventävä malli tarvitaan, sillä data-asiat ovat usein hyvin sekaisin ja dataa hyödynnetään vain pienin paloin siiloissa liiketoiminnan tarpeisiin.

Minusta datastrategia on näkemys miten datasta voidaan luoda arvoa ja mitä yhteisiä periaatteita datan ympärille pitää määrittää. Lisäksi selkeät mittarit kuuluvat datastrategiaan, jotta voidaan myös seurata etenemistä. Jos kaikki tämä jo löytyy liiketoiminnan strategiasta, niin huippua, mutta yleensä ei löydy...

Yhdessä firmassa sain mm. kuulla että: "eihän täällä ole edes datastrategiaa" vaikka tällainen oli tehty ja hyvin viestitty läpi organisaation.
Tämä tyypin mielestä datastrategia on tekninen ymmärrys datasta, teknologioista ja arkkitehtuurista.
Toki näinkin voidaan ajatella ja monet isot teknologiafirmat ajavatkin tähän suuntaan, mutta siellä on usein oma lehmä ojassa ja samalla yritetään myydä sitä omaa teknologiaa ja ratkaisuja.

Jos minulta kysytään niin jaan asian kahteen osaan:
1. datastrategia ohjaa data-projekteja ja valintoja, jotta voidaan datalla luoda arvoa
2. data management luo pohjan datan johtamiselle ja arkkitehtuurille

Molemmat ovat tärkeitä, mutta yhtä ei kannata sekoittaa toiseen.

Tällä hetkellä ollaan mm. rakentamassa avointa standardia data management aiheelle ja siinä pyritään kuvaamaan se miten hyvälaatuista data luodaan, miten data mallinnetaan ja tallennetaan, sekä miten dataa sitten käytetään. Tämä käyttö luo sitä arvoa ja liittyy sitä kautta datastrategiaan.

Tosi hauskaa käydä läpi ja luoda työkaluja tälle alueelle, missä perinteisesti ollaan oltu todella syvällä datajargoniassa (termit on tällaisia: data governance, data quality, master data, metadata, ym.). Nyt tuodaan asiat ymmärrettävälle tasolle ja luodaan malli miten asiat voidaan viedä firmojen toimintaan sopivin askelin :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti